(What’s The Story) Morning Glory?

(What’s The Story) Morning Glory?


Τι και εάν έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια που πορευόμαστε χωρίς τους Oasis; Καμία σημασία δεν έχει και καθόλου δε θα μας χάλαγε μια επανένωση των άξιων εκπροσώπων της brit pop.

Βlue Jay

Words: Sporos

oasis
oasis

Ποιος, πού, πότε

Το Manchester θεωρείται ότι είναι από τις πρώτες πόλεις της Αγγλίας που γνώρισαν τη βιομηχανική επανάσταση. Όμως μετά από την άνοδο έρχεται η πτώση. Έτσι έγινε και με την οικονομία του  Manchester, που η δεκαετία του 1970 βρήκε την πόλη με ούτε λίγο ούτε πολύ 25% ανεργία. Τα πράγματα ήταν χάλια και φανταζόμαστε ότι ήταν ακόμα χειρότερα για τους μετανάστες κατοίκους της πόλης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν ο Noel και ο Liam Gallagher, παιδιά μια πενταμελούς οικογένειας Ιρλανδών μεταναστών, που αποτέλεσαν την καρδιά των Oasis αλλά και τον λόγο διάλυσής τους.

Τα αδέλφια εκτός από τις οικονομικές δυσκολίες είχαν να αντιμετωπίσουν και τον μέθυσο, τζογαδόρο, κακοποιητικό πατέρα τους. Σχετικά σύντομα, η μητέρα τους μαζεύει τα μπογαλάκια τους και φεύγει με τα τρία αγόρια αφήνοντας στον άντρα της τα χαλιά και ένα στρώμα.

Τόσο ο μεγαλύτερος ηλιακά Noel, όσο και το στερνοπούλι ο Liam, παρατάνε το σχολείο στα 15 τους. Ο Noel, έχει ανακαλύψει ήδη την κιθάρα και μετά τη δουλειά κάθεται και γράφει και παίζει αδιάλειπτα. Μάλιστα, νωρίτερα, τον είχα διώξει από μαθήματα μουσικής, γιατί ενώ αριστερόχειρας έπαιζε κιθάρα από τα δεξιά και ο καθηγητής τον πίεζε να παίξει από τα αριστερά.

 Από την άλλη ο Liam φαίνεται να μην έχει κανένα ενδιαφέρον για την μουσική. Φαντάζεστε λοιπόν το σοκ του Noel όταν βλέπει τον αδελφό του επί σκηνής να τραγουδά με τους Oasis. Καταπληκτικό ήχο δεν είχαν αλλά οι βάσεις υπήρχαν. Ο Liam αναφέρει σε συνέντευξη του ότι παρακάλεσε θερμά τον αδελφό του να συμμετέχει στους Oasis και να τους βοηθήσει με τα τραγούδια που είχε γράψει.

Ο Noel έθεσε τρεις όρους για να συμφωνήσει. Ο μπασίστας θα έπρεπε να ξεφορτωθεί τις πέντε χορδές, ο κιθαρίστας θα ξυρίσει το κεφάλι του γιατί είχε αρχίσει να αραιώνει η κόμη του και οι Oasis δεν θα ξαναχρησιμοποιήσουν τραγούδια του Liam. Έγιναν όλοι οι όροι δεκτοί και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία των Oasis.

Definitely maybe

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1991 και το νέο trend της brit pop γεννιέται το 1992.

Ο Noel παραχωρεί γενναιόδωρα τη θέση του frontman στον Liam και αναλαμβάνει αμέσως τα καθήκοντα που του αναλογούν, την ηγεσία του συγκροτήματος. Είναι αυτός που χάραξε πορεία στο γκρουπ και συνέβαλε στο να βρουν τον ήχο και το στυλ τους.

Τρία χρόνια χρειάστηκαν από τη σύσταση των Oasis για να μας πάρουν το μυαλό με το πρώτο τους άλμπουμ, το Definitely maybe. Εκτός από το δικό μας μυαλό, σάλεψαν και όλη την Αγγλία που ξεκινάει να παραμιλάει το όνομά τους. Το άλμπουμ ανακηρύσσεται αυτό με τις γρηγορότερες πωλήσεις στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και σκαρφαλώνει με χαρακτηριστική ευκολία στην κορυφή των charts.

Οι νέοι Άγγλοι ταυτίζονται με το συγκρότημα και το βλέπουν ως μια ζωντανή απόδειξη της μεταπήδησης από τη μιζέρια της εργατικής τάξης στον luxury κόσμο των σταρ. Ο ήχος του συγκροτήματος είναι μια προσεγμένη μίξη από μουσικές ενός λαμπρού παρελθόντος. Έχουν σαφέστατες επιρροές από Beatles, ίσως αυτό και μόνο να έφτανε. Ο Noel θα δήλωνε αργότερα σε συνέντευξη του ότι τους αποκαλούσαν τους νέους Beatles, μετά τους λίγο διαφορετικούς U2 και τέλος, τη νεότερη εκδοχή των Rolling Stones. Εγώ θα συμφωνήσω με όλα τα παραπάνω αλλά θα πρόσθετα και τους Smiths.

Όλος ο κόσμος δικός τους

Ένα χρόνο αργότερα βγαίνει η επίσης εξαιρετική δεύτερη δουλειά τους, (What’s The Story) Morning Glory? Το γκρουπ επιδίδεται σε έναν αγώνα για το ποιος από τα μέλη θα καταναλώσει περισσότερα ναρκωτικά και αλκοόλ. Δεν ξέρω να σας πω τον νικητή αλλά σίγουρα τα αδέλφια Gallagher κράτησαν υψηλά τα σκορ.

Είναι πρώτοι στα charts, ο κόσμος παραληρεί στο άκουσμα τους και οι ίδιοι ξεχνάνε τι θα πει μετριοφροσύνη. Δεν χάνουν ευκαιρία να δηλώσουν ότι είναι το καλύτερο συγκρότημα στον κόσμο και ότι είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα που έχει υπάρξει μετά τους Beatles. Ο Noel δηλώνει ότι οι Oasis αξίζουν περισσότερα στα μάτια των νέων απ’ ότι ο Θεός και σε διευκρινιστική ερώτηση του δημοσιογράφου απαντάει με την ερώτηση “Has God played Knebworth recently?”, όπου Knebwoeth συναυλιακός χώρος όπου εμφανίστηκαν και τους παρακολούθησε 350.000 κόσμος αντί για 2,5 εκατομμύρια που είχαν αιτηθεί.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, τα αδέλφια σκοτώνονται μεταξύ τους. Ομηρικοί καυγάδες λαμβάνουν χώρα σε live μετάδοση, ο Noel λέει τον αδελφό του χούλιγκαν, τον χτυπάει με ένα ρόπαλο κρίκετ στο κεφάλι, ο Liam χτυπάει με ντέφι τον αδελφό του στο κεφάλι και άλλα τέτοια όμορφα δείγματα αδερφικής αγάπης. Η στάση τους έχει αντίκτυπο και στις συναυλίες που δίνουν. Κορυφαίο παράδειγμα η τελευταίας στιγμής ακύρωση του Liam για εμφάνιση σε unplugged του MTV. Η επίσημη δικαιολογία ήταν λαρυγγίτιδα και ο Noel ανέλαβε να φέρει σε πέρας την συναυλία με τον, κατά τ’ αλλά άρρωστο αδελφό του να τον γιουχάρει από ένα θεωρείο καπνίζοντας και πίνοντας. Παρόλα αυτά, όλοι συνεχίζουν να υποκλίνονται στη δυναμική και τη μουσική τους χωρίς να δίνουν μεγάλη σημασία στα υπόλοιπα.

O,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει

Στον τρίτο τους δίσκο κάνει την εμφάνιση της η μεγαλομανία τους. Το millennium είναι στη γωνία και καραδοκεί ενώ η brit pop της οποίας είναι εκπρόσωποι, αρχίζει και χάνει έδαφος. Οι καταχρήσεις συνεχίζονται και όλο και περισσότερο ο κόσμος επικεντρώνεται στους καυγάδες και στις ίντριγκες παρά στη μουσική που παράγουν.

Κάπου ανάμεσα στον 4ο ( Standing on the Shoulder of Giants) και 5ο ( Heathen Chemistry) δίσκο τους, ο Noel καθαρίζει από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ και επιβάλει τον κανόνα όχι ναρκωτικά και αλκοόλ στις ηχογραφήσεις και στις πρόβες. Παράλληλα αποχωρούν δύο μέλη του συγκροτήματος και αντικαθίστανται από νέα.

Ο Noel παραδέχεται ότι ο Heathen Chemistry είναι ότι πρώτος δίσκος στον οποίο ήταν νηφάλιος. Το άλμπουμ λαμβάνει πληθώρα κριτικών και απόψεων που διίστανται μεταξύ τους. Ο ήχος τους είναι λίγο πιο ροκ και όλα τα μέλη του συγκροτήματος έχουν γράψει τραγούδια, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δουλειές τους που ήταν εξ ολοκλήρου παιδάκια του Noel. Φαίνεται ότι είναι μια πιο ώριμη προσπάθεια αλλά όλα αυτά επισκιάζονται από τους αδιάκοπους τσακωμούς των δύο αδελφών και τις προσβολές που εκσφενδονίζονται και από τις δύο πλευρές.

Ακόμα δύο άλμπουμ ακολουθούν και εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, το Dig Out Your Soul, τα σπάει.

Τίτλοι τέλους

Το 2009 ο Noel αποχώρησε από τους Oasis. Μικρής σημασίας εάν ο λόγος ήταν ότι ο Liam τον κυνηγούσε με μια κιθάρα ή ότι του είπε ότι η κόρη του δεν είναι δικό του παιδί ή εάν απλά ξεχείλισε το ποτήρι. Μας αποχαιρέτησε με μια ανακοίνωση στο site του συγκροτήματος.

«It is with some sadness and great relief…I quit Oasis tonight. People will write and say what they like, but I simply could not go on working with Liam a day longer»

Τα δύο lads από το Manchester δεν κατάφεραν να τα βρουν ποτέ και άφησαν όλους τους φαν τους να ονειρεύονται την επανένωση. Μάλιστα το 2018 ο Liam τουίταρε κάτι το οποίο μας αναπτέρωσε τις ελπίδες αλλά ως φαίνεται δεν απέδωσε καρπούς.

«Earth to noel listen up rkid I hear your doing gigs where people can’t drink alcohol now that’s the BeZarist thing you’ve done yet I forgive you now let’s get the BIG O back together and stop fucking about the drinks are on me LG x»

Εμείς πάντα θα έχουμε ένα ξεχωριστό μέρος στην καρδιά μας για αυτά τα αγγλάκια που μας διασκέδασαν και συνεχίζουν να μας διασκεδάζουν με τις μουσικάρες τους.


Extra!

10 επικές ατάκες από τους Gallagher brothers

  1. We will be as big as the Beatles, if not bigger, Liam
  2. We’re not arrogant, we just believe we’re the best band in the world, Noel
  3. Americans are crazy. They have this fascination with throwing their shoes on stage. I’ve been to a lot of shows in me life, some good and some bad. But I was never moved to take off me shoes and throw it at the lead singer, Noel
  4. Solo artists are generally totally insane. Elton John? Slightly eccentric. George Michael? He’s mad as custard,Noel
  5. Yeah, i got stuck in with the drugs. Well, that’s the difference between the working classes and the middle classes. The middle classes experiment with drugs while the worling classes get stuck in, Noel
  6. The Beatles play guitars, we play guitars. The Beatles got hair, we’ve got hair. The Beatles got arms, we’ve got arms, Liam
  7. Being me is the best fucking gig in the world, Liam
  8. Για τους Coldplay & Radiohead: I don’t hate them, I don’t wish they had accidents. I think their fans are boring and ugly and don’t look like they’re having a good time, Liam
  9. I suppose I do get sad, but not for too long. I just look in the mirror and go, What a good-looking fuck you are, Liam
  10. Για τον Liam: He’s rude, arrogant, intimidating and lazy. He’s the angriest man you’ll ever meet. He’s like a man with a fork in a world of soup, Noel

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.