Βάλε μουσική, χορεύοντας να φύγω

Βάλε μουσική, χορεύοντας να φύγω


Παγκόσμια ημέρα μουσικής σήμερα και όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, εδώ, στην Αμαλία την λατρεύουμε την μουσική και δε θα μπορούσαμε παρά να την τιμήσουμε.

Βlue Jay

words: BlueJay

music-camel

Ποια είναι η πρώτη σου μουσική ανάμνηση;

Πρώτη δημοτικού, μας μαζεύουν όλη την τάξη και μας πάνε στην άλλη πλευρά του σχολείου. Μας βάζουν σε μια αίθουσα με βελουτέ πολυθρόνες που στον έναν τοίχο έχει κρεμασμένο ένα λευκό πανί. Βυθιζόμαστε όλα τα πρωτάκια στις πολυθρόνες και περιμένουμε. Σβήνουν όλα τα φώτα και το πανί φωτίζεται με ένα μπλε φως. Ξεκινάει να μιλάει ένας ξενέρωτος καραφλός τύπος με κουστούμι που περιστοιχίζεται από διάφορα μουσικά όργανα. Μετά η εικόνα μαυρίζει, η πρώτη νότα ακούγεται και κάπου εκεί ξεκινάει η μαγεία. Όσες φορές και να με βάλεις να παρακολουθήσω την Φαντασία, το ίδιο συναίσθημα θα έχω. Την ίδια ανατριχίλα και το ίδιο δέος. Γιατί η μουσική αυτό είναι. Καθαρό, αψεγάδιαστο, αμόλυντο συναίσθημα.

Η τέχνη των τεχνών

Ποιός θα μπορούσε να φανταστεί τη ζωή του χωρίς μουσική; Εάν υπάρχει έστω και ένας, μάλλον δεν έχει συνειδητοποιήσει τι είναι η μουσική. Το γκρουπάκι των 15χρονων που νοικιάζουν ένα στούντιο για να τζαμάρουν και η «παραστρατημένη» του Βέρντι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Είναι τέχνη γιατί είναι μουσική. Έχουν ρυθμό,οργανώνουν ήχους, έχουν μελωδία και σκοπός τους είναι να μαγέψουν τον ακροατή.

Τo πιο παλιό μουσικό όργανο που έχει ανακαλυφθεί χρονολογείται 40.000 χρόνια πίσω και είναι πνευστό, ένα φλάουτο. Νομίζω ότι από τη γέννηση του ανθρώπου, υπήρχε η ανάγκη έκφρασης μέσω της μουσικής. Δεν μπορώ να φανταστώ το ανθρώπινο είδος αποκομμένο από αυτή την τέχνη. Άλλωστε, όπως μου είχε πει ένας ντράμερ, ο πρώτος ήχος που ακούει ο άνθρωπος είναι ένα κρουστό. Η καρδιά της μάνας του. Και εκτός από γλυκανάλατο, είναι και αλήθεια.

Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό της μουσικής, ότι υπάρχει στη ζωή μας από την πρώτη μέχρι την τελευταία μας πνοή, με  ωθεί να την κατατάσσω ως την απόλυτη τέχνη.

via caledoniaworldwide.com

Πόσο σημαντική είναι η μουσική στη ζωή μας;

Ο καθένας από εμάς ακούει μουσική για διαφορετικούς λόγους. Επίσης, κανένα άτομο δεν αντιλαμβάνεται τη μουσική με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Όλοι έχουμε τους δικούς μας λόγους και κίνητρα για να ακούσουμε ένα μουσικό κομμάτι. Λόγω των βιωμάτων και του ψυχισμού μας είναι διαφορετικός ο τρόπος που προσλαμβάνουμε τον ήχο και τα συναισθήματα που μας προκαλεί.

Βάσει της έρευνας που διεξήχθη από τους Jenny M. Groarke και Michael J. Hogan , η μουσική συμβάλει στην μείωση του άγχους και του στρες, μας καλμάρει τα νεύρα, είναι η παρέα μας όταν αισθανόμαστε μόνοι. Όταν θέλουμε να επικεντρωθούμε σε κάτι δυσάρεστο, είναι πιο εύκολο να το κάνουμε με τη βοήθεια της μουσικής. Με έναν μαγικό τρόπο, μας επιτρέπει να βυθιστούμε στο παρελθόν και στις αναμνήσεις μας και να βιώσουμε βαθιά συναισθήματα. Βοηθάει στον ύπνο αλλά και στη συγκέντρωση. Έχει μια μαγεία η μουσική που μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας.

Μιλώντας αυτή την παγκόσμια γλώσσα, μπορείς να επικοινωνήσεις χωρίς καν να μιλήσεις. Ο Βίκτωρας Ουγκώ έλεγε ότι η μουσική εκφράζει αυτό που δεν μπορεί να ειπωθεί με λέξεις αλλά δε μπορεί να παραμείνει στη σιωπή.

Μουσική θεραπεία

via altovicentinonline.it

Ή απλά μουσικοθεραπεία. Δεν είναι τωρινή ανακάλυψη να ξέρετε. Τόσο οι αρχαίοι Έλληνες όσο και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τη μουσική για να ηρεμήσουν ασθενείς που είχαν καταβληθεί από μανία ενώ οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν ήχους από διαφορετικά όργανα μουσικής για να θεραπεύσουν διαφορετικές ασθένειες. Σήμερα, ο κλάδος της μουσικοθεραπείας έχει ξεκινήσει και έχει αποδεδειγμένα αποτελέσματα.

Η ακρόαση μουσικής πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από χειρουργεία, φέρνει καλύτερα αποτελέσματα στις επεμβάσεις αφού οι ασθενείς έχει παρατηρηθεί ότι είναι πιο ήρεμοι και βιώνουν πριν λιγότερους μετεγχειρητικούς πόνους.

Έχει αξιοσημείωτα θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με σχιζοφρένεια, ενώ τους βοηθάει στην κοινωνικοποίησή τους. Χρησιμοποιείται ευρέως στην αποκατάσταση ασθενών μετά από σοβαρά ατυχήματα καθώς βοηθάει στην τήρηση του προγράμματος των φυσικοθεραπειών. Έχει παρατηρηθεί ότι οι παρενέργειες της χημιοθεραπείας και ακτινοθεραπείας στους καρκινοπαθείς ασθενείς που ακούνε μουσική κατά τη διάρκεια των θεραπειών είναι πιο ελαφριάς μορφής.

Σε περιπτώσεις απώλειας ομιλίας είτε λόγω κάποιας τραυματικής εμπειρίας είτε λόγω εγκεφαλικού, μέσω της μουσικοθεραπείας ο ασθενής μπορεί να ξαναμιλήσει. Έχοντας καταστραφεί το κέντρο που ορίζει την ομιλία στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, ο ασθενής τραγουδάει τις σκέψεις του χρησιμοποιώντας το δεξί μέρος του εγκεφάλου. Μέσα από τη θεραπεία, σιγά – σιγά παραλείπεται η μελωδία και παραμένει μόνο η ομιλία.

Η καμήλα που έκλαιγε

Κάποτε είχα παρακολουθήσει ένα ντοκιμαντέρ στην κρατική τηλεόραση για μια φυλή Μογγόλων βοσκών που κατοικούσαν στη στέπα.

via pinterest

Οι Μογγόλοι είχαν μια έγκυο καμήλα στο κοπάδι τους. Όταν ήρθε η ώρα να γεννήσει, το μωρό ερχόταν σε λάθος θέση και η γέννα πήρε πολύ άσχημη τροπή. Η μαμά καμήλα ταλαιπωρήθηκε και πόνεσε πολύ ενώ κόντεψε και αυτή και το μωρό να πεθάνουν. Τελικά, όλα πήγαν καλά και επέζησαν και οι δύο.

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν ότι λόγω του στρες που πέρασε η θηλυκή καμήλα δεν ήθελε το καμηλάκι και σαν αποτέλεσμα δεν το άφηνε να θηλάσει. Ούρλιαζε το μικρό μέρα και νύχτα μέσα στη στέπα γιατί πεινούσε αλλά η μαμά του ανένδοτη.

Έτσι λοιπόν οι βοσκοί μήνυσαν να έρθει ένας οργανοπαίχτης. Όταν ήρθε και έπεσε η νύχτα, έβαλαν τη μαμά και το μωρό κοντά και ξεκίνησε να παίζει μια γλυκιά μελωδία. Στην αρχή η μαμά καμήλα συνέχισε να το διώχνει αλλά οι βοσκοί απαλά το έβαζαν το μικρό στο στήθος της ξανά και ξανά μέχρι που το ζώο ηρέμησε από τη μουσική και άφησε το μωρό να θηλάσει και να μην πεθάνει από την πείνα.

Τελικά, η μελωδία ασκεί μια όμορφη μαγεία σε όλα τα θηλαστικά.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=A0k8VDPHVwE&feature=emb_logo

Καλή μουσική ημέρα σας ευχόμαστε και εάν δεν μπορέσουμε λόγω καταστάσεων να κάνουμε σαματά σε δρόμους και χώρους εκδηλώσεων, βάλτε δυνατά το ραδιόφωνο και ξεδώστε. Τι;

Δεν ακούτε ραδιόφωνο και προτιμάτε το youtube; Δεν ξέρετε τι χάνετε! Άλλα αυτά θα τα πούμε μια άλλη φορά, κοντά στις 13 Φεβρουαρίου που θα τιμήσουμε το αγαπημένο μας ραδιόφωνο.

photo via treehugger.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.