Τι γάλα να δώσω στο παιδί μου;
Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποιους από τους κυριότερους μύθους που τον πλαισιώνουν γιατί είμαι σίγουρη ότι έχεις ακούσει πολλά…

words: BlueJay

Είναι αλήθεια ότι τις προηγούμενες δεκαετίες προωθήθηκε το βρεφικό γάλα σε σκόνη, κοινώς φόρμουλα, από γιατρούς, εταιρείες παραγωγής βρεφικών προϊόντων, μαιευτήρια κ.τ.λ. Όλα τα μωρά ήταν με ένα μπιμπερό παραμάσχαλα.
Τα λεφτά πολλά, τα συμφέροντα ακόμα περισσότερα. Συνέπεσε και με την πανηγυρική είσοδο της γυναίκας στην αγορά εργασίας και τη μείωση του χρόνου που ήταν στο σπίτι και κουτσά στραβά φτάσαμε στο σήμερα που προσπαθούμε να επαναπροσδιορίσουμε το πιο φυσικό πράγμα του κόσμου, τον θηλασμό.
Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποιους από τους κυριότερους μύθους που τον πλαισιώνουν γιατί είμαι σίγουρη ότι έχεις ακούσει πολλά…
- Πρέπει να προετοιμάσεις τις θηλές σου για να μπορέσει να θηλάσει το μωρό
Σου είπαν ότι πρέπει να σκληρύνεις τις θηλές σου πριν γεννήσεις; Παλιότερα η οδηγία ήταν αυτή. Τρίψτε τις θηλές σας με κάτι τραχύ (πχ πετσέτα) – ΑΟΥΤΣ! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταστρέφεται ο ιστός και να είναι τρομερά επίπονος ο θηλασμός. Το σώμα σου θα κάνει μόνο του αυτή τη δουλειά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εσύ δεν χρειάζεται να ασχοληθείς καθόλου.
2. Δεν έχεις γάλα
Ένας από τους κυριότερους λόγους που διακόπτεται ο θηλασμός είναι αυτό ακριβώς το άγχος της μητέρας. Ευτυχώς για το ανθρώπινο είδος, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αυτό δεν ισχύει. Και γάλα έχει η μανούλα, και χορταίνει το μωρό. Όταν γεννιέται το μωρό η ανάγκη του για τροφή είναι πολύ περιορισμένη. Αυτό συμβαίνει γιατί τις 2 πρώτες μέρες το στομαχάκι του έχει το μέγεθος κερασιού ενώ στο μήνα επάνω αποκτά το μέγεθος αυγού. Άρα, οι πρώτες σταγόνες γάλα που έχει η μαμά φτάνουν και περισσεύουν για να χορτάσει. Σιγά – σιγά, το γάλα αυξάνεται για να καλύψει τις ανάγκες του μωρού. Εδώ, θήλασαν γυναίκες που δε γέννησαν αλλά υιοθέτησαν. Εμείς θα κολλήσουμε;! Περισσότερα εδώ.
3. Θηλάζει όλη μέρα άρα δε χορταίνει / σε έχει για πιπίλα
Ο θηλασμός υπακούει στον νομό προσφοράς – ζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι όσο το μωρό βρίσκεται στο στήθος, τόσο ο οργανισμός σου λαμβάνει το μήνυμα για να παράξει επιπλέον γάλα. Διαδικασία απαραίτητη, ειδικά τους πρώτους μήνες ζωής του μωρού που έχει διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για γάλα. Εκτός αυτού, το μωρό αισθάνεται ασφάλεια πάνω στη μαμά και πόσο μάλλον πάνω στο στήθος της, που είναι μαλακό, μυρωδάτο και βγάζει και φαγάκι. Όταν λοιπόν, θα θες να το ξεκολλήσεις από πάνω σου ή θα αναρωτηθείς εάν είναι καλά, μετά από 4 συνεχόμενες ώρες που θηλάζει ασταμάτητα, θυμήσου ότι βρίσκεται στο πιο ασφαλές μέρος του κόσμου και ότι σε βοηθάει να φτιάξεις την ποσότητα γάλακτος που έχει ανάγκη.
4. Να θηλάζεις με πρόγραμμα
Στον θηλασμό δεν υπάρχει χρονόμετρο. Ούτε για το πότε θα ξεκινήσει, ούτε για το πόσο θα διαρκέσει. Με τα πρώτα σημάδια πείνας (χεράκια στο στόμα, πιπίλισμα στον αέρα, ανοιγόκλειμα στόματος), το μωρό πρέπει να ξεκινάει να θηλάζει ώστε να μην είναι φοβερά πεινασμένο και να μπορεί να κάνει σωστά την θηλαστική κίνηση. Αυτό μπορεί να είναι στις 3 ώρες από τον προηγούμενο θηλασμό ή στα 30’. Δεν το αποφασίζεις εσύ. Για τους λόγους που αναφέρθηκαν στο 3. δεν σταματάμε εμείς τον θηλασμό.

5. Εάν δώσεις φόρμουλα τουλάχιστον θα ξέρεις πόσο τρώει ενώ τώρα πας στα τυφλά
Είναι όντως πολύ εύκολο να παρακολουθείς πόσο τρώει ένα βρέφος εάν σιτίζεται με μπουκάλι. Και εάν θηλάζει; Πώς θα ξέρω ότι τρώει; Πολύ απλά! Από τις πάνες του. Ένα θηλάζον βρέφος πρέπει να βρέχει επαρκώς τουλάχιστον 6 πάνες την ημέρα (το 24ωρο). Μην αγχώνεστε ότι μπαίνει, βγαίνει. Επίσης, το μηνιαίο ραντεβού με τον παιδίατρο δίνει όλες τις πληροφορίες για την ανάπτυξη του βρέφους.

6. Το σχήμα της θηλής παίζει ρόλο
Δεν έχει καμία απολύτως σημασία εάν θα καταφέρεις να θηλάσεις με το εάν οι θηλές σου δεν προεξέχουν ή είναι εισέρχουσες. Κατά πάσα πιθανότητα θα διορθωθεί μέχρι να έρθει το μωρό ή αμέσως μετά. Άλλωστε το βρέφος δε θηλάζει πιάνοντας τη θηλή αλλά τη θηλαία άλω. Παρόλα αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί μια επιπλέον προσπάθεια. Τίποτα όμως που να μη λύνεται με μια σύμβουλο θηλασμού.
7. Έχεις μικρό στήθος, δε θα έχεις γάλα
Δεν συνδέεται πουθενά το μέγεθος του στήθους με την παραγωγή γάλακτος. Εάν ο μαστικός αδένας είναι ανεπτυγμένος σωστά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα
8. Εάν αρρωστήσεις δε μπορείς να θηλάσεις
Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσεις το βρέφος είναι να συνεχίσεις τον θηλασμό. Όταν αρρωσταίνουμε, ο οργανισμός μας παράγει αντισώματα για να αντιμετωπίσει την επίθεση που δέχεται. Αυτά τα αντισώματα περνάνε από το γάλα στο μωρό. Ακόμα και εάν τελικά ασθενήσει το βρέφος, θα το περάσει πολύ πιο ήπια απ’ ότι εάν δεν θήλαζε. Άρα, μασκούλα, καλό πλύσιμο στα χέρια και keep going.
9. Εάν χρειαστεί να πάρεις αντιβίωση ή να κάνεις κάποια επέμβαση πρέπει να σταματήσεις να θηλάζεις
Υπάρχουν απόλυτα συμβατά φαρμακευτικά σκευάσματα που μπορούν να χορηγηθούν σε μια θηλάζουσα από το ιατρικό προσωπικό που την παρακολουθεί. Ως επί το πλείστων, δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει διακοπή του θηλασμού. Από εδώ μπορείτε να βρείτε τη συμβατότητα φαρμάκων βάσει της δραστικής τους ουσίας.
10. Το στήθος σου θα κρεμάσει λόγω του θηλασμού
Το ακριβώς αντίθετο ισχύει. Ο θηλασμός βοηθάει στο να επανέλθει το στήθος όσο περισσότερο γίνεται στην αρχική του… θέση. Κατά την εγκυμοσύνη θα ανέβεις 1 με 2 νούμερα σουτιέν. Εσύ και η Πάμελα ένα πράγμα. Κατευθείαν μετά τη γέννα, ξεκινάει να παράγεται γάλα, θες, δε θες. Το στήθος ούτως ή άλλως έχει αλλάξει σχήμα και μέγεθος. Στην περίπτωση που δεν θηλάσει μια γυναίκα επανέρχεται απότομα, ας πούμε σαν να ξεφουσκώνει. Σε αντίθετη περίπτωση δίνεται χρόνο στον ιστό να επανέλθει σιγά – σιγά.

11. Ο θηλασμός είναι εύκολος για όλους
Είναι ό,τι πιο φυσικό υπάρχει αλλά δεν είναι πάντα εύκολο και δεν είναι το ίδιο εύκολο ή δύσκολο για όλους. Χρειάζεται χρόνο και υπομονή για να γνωριστείτε με το ανθρωπάκι που μόλις φέρατε στον κόσμο. Το οποίο είναι πεινασμένο και λιγάκι άγαρμπο στην αρχή. Οι πρώτες μέρες απαιτούν προσπάθεια. Εσείς δεν έχετε αναρρώσει ακόμη από τη γέννα, το μικρό σας θέλει να κολλήσει το στοματάκι του σαν βδέλλα πάνω στο στήθος και παιδεύεται λιγάκι, ίσως να τραυματιστεί η θηλή, αλλά όλα αυτά θα περάσουν γρήγορα. Πολύ σύντομα θα σταματήσει να πονάει, θα βρείτε τα πατήματα σας και θα γίνει η πιο εύκολη και ανώδυνη διαδικασία.
Some Extras
- Με τον θηλασμό, το σώμα αναρρώνει πιο γρήγορα από τη γέννα
- Θηλάζοντας το βρέφος δοκιμάζει διάφορες γεύσεις ανάλογα με το τι καταναλώνει η μητέρα
- Η σύσταση του μητρικού γάλακτος είναι διαφορετική για κάθε βρέφος και προσαρμόζεται στις ανάγκες του
- Η σύσταση του γάλακτος αλλάζει συνέχεια, ακόμα και κατά τη διάρκεια ενός θηλασμού
- Οι ορμόνες προλακτίνη και ωκυτοκίνη που παράγονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού, βοηθάνε στην αποβολή του άγχους και στο δέσιμο μαμάς – παιδιού. Η ωκυτοκίνη αναφέρεται και ως ορμόνη της αγάπης
- Το μητρικό γάλα δεν συγκαταλέγεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα
- Οι αποκλειστικά θηλάζουσες μαμάδες κοιμούνται περισσότερο.
Η κάθε μαμά έχει δικαίωμα να επιλέξει εάν θα θηλάσει το μωρό της ή όχι και μάλιστα χωρίς να είναι δαχτυλοδειχτούμενη για τον τρόπο που επέλεξε. Όμως η ενημέρωση και η γνώση είναι δύναμη.
Εάν με ρωτάτε προσωπικά, ο θηλασμός είναι η πιο όμορφη και γλυκιά διαδικασία. Σίγουρα υπήρχαν φορές που ήθελα να πάρω φόρα και να πηδήξω από το μπαλκόνι, αλλά δεν θυμάμαι πια γιατί. Το ξέχασα μετά από τα πρώτα 5’ που με κοίταξε στα μάτια ενώ θήλαζε.
