Θεωρίες συνωμοσίας

Τώρα που έκατσε λίγο η σκόνη από το πρώτο κύμα κρουσμάτων του κορωνοϊού, κάθισα και κοίταξα τις θεωρίες συνωμοσίας που ξεπετάχτηκαν σαν τα μανιτάρια.

Θεωρίες Covid19

Η κλίμακα έχει πολλά σκαλοπάτια. Δεν υπάρχει καθόλου ιός, υπάρχει αλλά είναι πιο ακίνδυνος και από την απλή γριπούλα, ο ιός δημιουργήθηκε σε εργαστήρια, ο ιός δημιουργήθηκε με σκοπό να μας περάσουν τσιπάκια μέσω του εμβολίου, φταίει ο Bill Gates, και το αγαπημένο μου, ο ιός μεταδίδεται μέσω των κεραιών 5G.

Εάν πατήσετε στο search της google «κεραίες 5G», το πρώτο αποτέλεσμα έχει τίτλο «Μέτρα από Ε.Ε. κατά της δαιμονοποίησης των κεραιών 5G». Καταλαβαίνετε τι διαστάσεις έχει πάρει η συγκεκριμένη θεωρία, την οποία ξεκίνησε ο κύριος Thomas Cowan μιλώντας σε ένα «επιστημονικό συνέδριο» ο επικεφαλής του οποίου πρωτοστατεί στο κίνημα του αντιεμβολιασμού.

Νομίζω ότι εύκολα γεννάται σε κάποιον η απορία για το πού σταματάει ο παραγωγικός προβληματισμός και πού αρχίζει η ξεδιάντροπη συνωμοσιολογία.   

Οι θεωρίες συνωμοσίας στο σύνολό τους, έχουν την τάση να μην προέρχονται από επιστημονικά δεδομένα και από έρευνες χρόνων αλλά από απόψεις που στηρίζονται σε σαθρά θεμέλια. Κάποιος κάπου άκουσε, κάποιος είπε στο θείο του μπατζανάκη μου, μια ομάδα στο facebook υποστηρίζει, κάπου είδα ένα έγγραφο που το έλεγε και άλλα τέτοια. Το ίντερνετ και συγκεκριμένα τα social media έχουν λειτουργήσει σαν σπίρτο σε χυμένη βενζίνη σε όλο αυτό, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την παραφιλολογία και καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την άκρη του νήματος κάθε θεωρίας.

Η λογική του παράλογου

Ποιο είναι όμως αυτό το χαρακτηριστικό που μας ωθεί να υποστηρίζουμε με σθένος ατεκμηρίωτες απόψεις; Σταματάμε για λίγο να πιστεύουμε στην πραγματικότητα και στην απλή κριτική σκέψη. Ντυνόμαστε την καλή, γυαλιστερή μας πανοπλία και γινόμαστε σταυροφόροι μιας ιδέας που πολλές φορές δεν ξέρουμε τις ρίζες της, ποιος ξεκίνησε να το υποστηρίζει και τι αποδείξεις έχει γι΄αυτήν.

Ίσως είναι ένας τρόπος που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για να εξηγήσει γεγονότα που φαντάζουν υπερβολικά και δυσβάσταχτα και να ανακτήσει τον έλεγχο των καταστάσεων. Εάν πιστέψουμε ότι η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει και ότι οι επιστήμονες μας «ταΐζουν» με ψεύτικα δεδομένα, δεν χρειάζεται να αγχωθούμε για αυτό που συμβαίνει και για αυτό που έπεται, ούτε να αναλάβουμε δράση. Σαφώς, εάν αυτός  που το υποστηρίζει είναι πετρελαιοπαραγωγος έχει μια άλλη βαρύτητα και στοχεύει κάπου διαφορετικά.

Ο πανικός που δημιουργείται από τέτοιες θεωρίες, εκτός του ότι συσπειρώνει τις ομάδες που τις υποστηρίζουν, τους βοηθάει να αποκτήσουν εξουσία. Συνεχίζοντας με το παραπάνω παράδειγμα, το κίνημα της διάψευσης της κλιματικής αλλαγής φέρεται να έχει ξεκινήσει από τα λόμπι των ορυκτών καυσίμων, τους Koch Brothers και από υποστηρικτές της βαριάς βιομηχανίας. Ήδη από τη δεκαετία του 1970 οι εταιρείες πετρελαίου διοργάνωναν καμπάνιες σχετικές με την υποκειμενικότητα των επιστημονικών ερευνών σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Πρακτική που ακολουθήθηκε και από τη βιομηχανία καπνού σε σχέση με τους κινδύνους του καπνίσματος.

Δεν θα άφηνα απ’ έξω την πιο απλή εξήγηση: είναι εύκολο. Ενώ απαιτεί κάποια δέσμευση στην αρχή, μια αφιέρωση χρόνου με σκοπό την κατανόηση της θεωρίας, συνήθως είναι απείρως πιο απλό από το να ασχοληθείς με την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα απαιτεί να μελετήσεις εκπονήσεις και απόψεις διαφόρων κλάδων και τελικά να πλάσεις τη δική σου άποψη για το θέμα. Στο παράδειγμά της κλιματικής αλλαγής, θα ήταν χρήσιμες μελέτες βιολόγων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, οικονομολόγων, θέσεις κυβερνήσεων και κομμάτων, ώστε να βγάλεις ένα ασφαλές συμπέρασμα.

via www.revistadelibros.com

Ο μακιαβελισμός που διέπει την κοινωνία

Όσο ακραίο είναι να υποστηρίζεις με πάθος κάποια/ κάποιες θεωρία/ες συνωμοσίας, τόσο ακραίο είναι και να δηλώσεις ότι δεν υπάρχουν.

Ίσως ένας από τους λόγους που είμαστε πιο εύπιστοι και κάμπτεται πιο εύκολα η κοινή λογική μας, είναι ότι τα κράτη, οι κυβερνήσεις και γενικώς οι έχοντες εξουσία είναι απόλυτα ικανοί να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε μέθοδο για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους. Θεμιτή και αθέμιτη. Άλλωστε το έχουν αποδείξει πολλάκις. Operation Mockingbird, Snowden, Cointelpro, Project MKUltra, είναι μόνο κάποια από τα παραδείγματα που έχουν έρθει στην επιφάνεια κατά καιρούς.

Σκέψου

Νομίζω ότι η μόνη λύση σε αυτό τον κατακλυσμό ψευδών ειδήσεων και θεωριών συνωμοσίας είναι ο προβληματισμός. Μια αέναη επεξεργασία δεδομένων και λεγομένων με μοναδικό στόχο την ανακάλυψη της αλήθειας. Εντάξει, το δέχομαι! Είναι χρονοβόρο. Θέλει να δαπανηθεί και λίγη φαιά ουσία παραπάνω αλλά υπάρχει ανταμοιβή και είναι και μεγάλη.

Γιατί το να κατευθύνεσαι από γεγονότα και όχι από ανθρώπους, είναι μεγάλη υπόθεση.


Ακολουθεί top 10 ξεκαρδιστικών θεωριών συνωμοσίας, έτσι για να σας φτιάξω το κέφι:

  1. Οικολόγοι ευθύνονται για την πετρελαιοκηλίδα του 2010 στον κόλπο του Μεξικού (όχι η BP)
  2. Η Γη είναι επίπεδη
  3. Η Φιλανδία δεν υπάρχει
  4. Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει καρχαρίες εφοδιασμένους με GPS και τους εξαπολύει εναντίον των εχθρών του
  5. Μας ψεκάζουν
  6. Μια ελίτ ερπετών μας κυβερνά (και ο Justin Bieber είναι ανάμεσα τους)
  7. Νεφελίμ και Ελοχίμ
  8. Όλες οι ιστορίες με θεάσεις ΑΤΙΑ
  9. Το φεγγάρι δεν υπάρχει
  10. Οι δεινόσαυροι βοήθησαν να χτιστούν οι πυραμίδες

Κεντρική φωτογραφία άρθρου via www. mastermixmovies.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.