Tailor made mojito και παραλλαγές
Πόσες φορές κάθεσαι στο μπαλκόνι, στον κήπο, στον καναπέ, στην ταράτσα και θα ήθελες ένα ωραίο δροσιστικό mojito. Είμαι ο άνθρωπός σου!

words: VaMos

Πόσες φορές κάθεσαι στο μπαλκόνι, στον κήπο, στον καναπέ, στην ταράτσα και θα ήθελες ένα ωραίο δροσιστικό mojito. Είμαι ο άνθρωπός σου ! Όχι για σου πω τι είναι σωστό ή λάθος, αλλά για να σου δώσω μια βασική συνταγή και να την προσαρμόσεις στα γούστα σου. Οπότε για εσάς που θέλετε το κάτι μοναδικό μετά τη συνταγή σας έχω κάποιες χρήσιμες πληροφορίες. Συγνώμη για την έκταση του άρθρου αλλά σκοπός μου είπαμε είναι να φτιάξεις το καλύτερο mojito για σένα! Tailor made που λένε και στο χωριό μου. Αν τώρα θες απλά τη συνταγή και πάλι εδώ είσαι!
Classic Mojito
45ml light rum (λευκό ρούμι)
1/2 lime κομμένο στα 4
2 κ.γ. ζάχαρη
6 μεγάλα φύλλα μέντα ή δυόσμο
σόδα
πάγο (ιδανικά σπασμένο)
Σημείωση: για τις παραλλαγές θα χρειαστούμε και κάποιο φρούτο.
Παράδειγμα
3-4 φράουλες (strawberry mojito) και αν αντικαταστήσουμε την σόδα με αφρώδη οίνο έχουμε royal mojito
1 passion fruit (passionfruit mojito) και αντικαθιστούμε τη σόδα με sprite
1/2 πράσινο μήλο (apple mojito)-μπορούμε ιδανικά αντί για σόδα να βάλουμε μηλίτη
πεπόνι (melon mojito)
1/4 mango (mango mojito)
2-3 κομμάτια τσίλι (chilly mojito)


Θα φτιάξουμε το κοκτέιλ μας κατ’ευθείαν στο ποτήρι μας. Θα χρειαστούμε ένα ψηλό ποτήρι τύπου σωλήνα ή απλά το ποτήρι του νερού που έχουμε ή ακόμη και κολωνάτο κρασιού. Οι περιορισμοί για το ποτήρι μας είναι ότι θέλουμε να έχει :
1. Όγκο. Να χωράει δηλαδή αρκετή ποσότητα
2. Σχετικά κλειστό στόμιο. Για να μην χάσουμε γρήγορα τις φυσαλίδες από τη σόδα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα κομμάτια από το lime. (και το φρούτο μας αν κάνουμε παραλλαγή)
Πιέζουμε κάθετα με ένα γουδοχέρι. ΔΕΝ στρίβουμε το γουδοχέρι, απλά πιέζουμε να βγουν τα υγρά και τα έλαια από τα lime. Δεν θέλουμε να πικρίσει το ποτό μας οπότε απλά πιέζουμε.
Παίρνουμε τα φύλλα του δυόσμου και τα τρίβουμε απαλά στο εσωτερικό του ποτηριού και τα ρίχνουμε μέσα. ΔΕΝ κοπανάμε τον δυόσμο, ΔΕΝ τον πατάμε ΔΕΝ ΔΕΝ ΔΕΝ… δεν θέλουμε να τον τραυματίσουμε και πικρίσει το ποτό μας. Απαλό τρίψιμο στο εσωτερικό αρκεί. Αν μυρίσετε τώρα το ποτήρι, θα δείτε ότι μοσχοβολάει.
Ανακατεύουμε ελαφρά να διαλυθεί η ζάχαρη. Όσο γίνεται. Αν θέλουμε να διαλυθεί τελείως, προσθέτουμε ελάχιστη σόδα.
Προσθέτουμε τον πάγο.

Προσθέτουμε το ρούμι μας. Αν δεν έχουμε μεζούρα ένα κλασικό ποτήρι-σφηνάκι χωράει 25ml.
Ανακατεύουμε από κάτω προς τα πάνω με κυκλικές κινήσεις μέχρι να παγώσει το μείγμα μας. Περίπου 15-25 κύκλους ανάλογα τον πάγο μας.
Συμπληρώνουμε πάγο (όσο περισσότερο πάγο έχει το ποτό μας τόσο πιο πολλή ώρα θα μείνει παγωμένο, τόσο πιο αργά θα ”νερώσει”.
Τελειώνουμε με σόδα.
Γαρνίρουμε με μια κορυφή από δυόσμο. Χτυπήστε πρώτα την κορυφή στο ποτήρι ώστε κάθε φορά που πίνετε να μυρίζετε τον δυόσμο.
Στην υγειά σας!
Και για τους υπόλοιπους
Λοιπόν αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν υπάρχει ένας και μοναδικός τρόπος να το φτιάξεις καθώς είναι μια συνταγή από τα 1800 και κάποιοι το χρονολογούν ακόμη και στα 1500 χωρίς προφανώς το σημερινό όνομά του και ελαφρώς διαφοροποιημένο ως “συνταγή-φάρμακο” κατά των στομαχικών διαταραχών.
Το θέμα με τη ζάχαρη…
Το αναφέρω αυτό γιατί στα μπαρ που δουλεύω τόσα χρόνια, όταν αναφερόμαστε σε mojito, μια είναι η δημοφιλέστερη διαμάχη . Κάποιοι υποστηρίζουν οτι το mojito θέλει λευκή ζάχαρη, άλλοι καστανή, άλλοι σιρόπι ζάχαρης. Όλοι έχουν δίκιο και όλοι άδικο. Είναι καθαρά υποκειμενικό.
Θες ομοιογενές αποτέλεσμα σε κάθε γουλιά; Πάμε σε σιρόπι ζάχαρης.
Θες να νιώθεις το “κρούτσου κρούτσου” της ζάχαρης; Πάμε σε κρυσταλλική ζάχαρη.
Αν τώρα δεν θες να προσθέσει και γεύση στο κοκτέιλ σου η ζάχαρη πάμε σε λευκή, αλλιώς σε καστανή.
Εμένα προσωπικά μια περίοδο μου άρεσε πολύ με μαύρη ζάχαρη -με μελάσα, ή και με σιρόπι βανίλιας αντί για ζάχαρη, στην περίπτωση που διάλεγα αντί για λευκό ρούμι κάποιο παλαιωμένο, ή με σιρόπι μέντας αντί για τα φύλλα.
Το θέμα με το ρούμι…
Αφού λύσαμε το θέμα με τη ζάχαρη, ας περάσουμε στο δεύτερο θέμα διαμάχης. Λευκό ή μαύρο ρούμι (παλαιωμένο) ή κάτι άλλο; Πάλι δεν υπάρχει σωστό και λάθος, είναι θέμα γούστου. Αν θέλουμε ένα “καθαρό” γευστικά ποτό, θα βάλουμε ένα λευκό ρούμι.
Αν πάλι θέλουμε κάτι με περισσότερη πολυπλοκότητα, θα προτιμήσουμε ένα παλαιωμένο ρούμι.
Αν θέλουμε έντονα αρώματα από μπαχαρικά και βότανα θα πάμε σε ένα spiced rum.
Κάθε ρούμι έχει διαφορετικό γευστικό προφίλ, άρα θα δώσει και διαφορετικά αρώματα στο cocktail μας. Ας διαλέξουμε λοιπόν κάτι που μας αρέσει.
Όσον αφορά το σιρόπι ζάχαρης που ανέφερα πιο πάνω, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μέρος ζάχαρης και ένα μέρος νερό. Τα ζεσταίνουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Διατηρείται στο ψυγείο για ένα μήνα. Δεν θέλουμε να δέσει πολύ το σιρόπι μας, όπως στη ζαχαροπλαστική, για να μπορεί να διαλύεται πιο εύκολα στα κοκτέιλ μας.
Από εδώ και πέρα οι παραλλαγές είναι άπειρες. Φαντασία και όρεξη να έχουμε. Μπορείτε να κάνετε τα πάντα! Από απλά να αφαιρέσετε τη ζάχαρη και να το κάνετε ξινό μέχρι να προσθέσετε μέσα κάποιο λικέρ, (15-20ml θα είναι αρκετά) ή και να αντικαταστήσετε εντελώς το ρούμι, με 45ml από κάποιο άλλο απόσταγμα. Μαστίχα, ούζο, τσίπουρο είναι κλασικά παραδείγματα ελληνικών αποσταγμάτων που μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια το ρούμι για μια ελληνική παραλλαγή.
Έχετε μόνο στο νου σας ότι αν προσθέσετε κάποιο λικέρ ή κάποιο πολύ γλυκό φρούτο ή κάποια μαρμελάδα, μπορεί να χρειασθεί να προσθέσετε οξύτητα, τα λαιμ μας δηλαδή, για να επέλθει ξανά μια ισορροπία, εκτός αν θέλετε να είναι γλυκό.
Μπορείτε να δοκιμάσετε και σύνθετους συνδυασμούς , όπως τσίλι με φράουλα ή μάνγκο που ταιριάζει απίστευτα. Εξίσου δυνατός συνδυασμός είναι η μαστίχα με το αχλάδι ή το πράσινο μήλο. Ελπίζω να βοήθησα.
Εάν ακόμη δεν καταλάβατε, δείτε αυτό το βίντεο!
Και για κάτι διαφορετικό δείτε αυτό το βίντεο:
Καλές δημιουργίες !