Μανόλια, ένα πανάρχαιο δέντρο

Μανόλια, ένα πανάρχαιο δέντρο

Είναι η εποχή που κάποιες μανόλιες έχουν ήδη ξεκινήσει να ανθίζουν και να μας αποκαλύπτουν αυτά τα τεράστια και πανέμορφα λουλούδια τους. Κάποιες άλλες πάλι, δύο τετράγωνα παρακάτω, δείχνουν να μην έχουν αντιληφθεί ακόμα τον ερχομό της άνοιξης. Καθένας με τον χρόνο του.

Βlue Jay

words: BlueJay

manolia

Από πού κρατάει η σκούφια της

Παρόλο που στα ελληνικά την αποκαλούμε μανόλια ή μανώλια, η σωστή ονομασία της είναι μαγνόλια εκ του λατινικού magnolia. Το όνομα της το πήρε προς τιμή του Γάλλου βοτανικού Πιερ Μανιόλ. Εγώ θα συνεχίσω να τη λέω μανόλια. Το μαγνόλια δεν μου κάθεται καλά.

Ανθίζει πάνω στη Γη εδώ και 20 εκατομμύρια χρόνια ενώ έχουν βρεθεί απολιθωμένα δείγματα του είδους της ηλικίας 95 εκατομμύρια χρόνων. Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή συμβίωνε με τους δεινόσαυρους.

Ομολογώ ότι δε το γνώριζα, άλλα τότε δεν υπήρχαν μέλισσες στον πλανήτη μας. Τα σκαθάρια βοήθησαν στην επικονίαση της μανόλιας και θεωρείται ότι για αυτό το λόγο τα πέταλα των λουλουδιών της είναι σκληρά, για να μην καταστρέφονται από τα άγαρμπα αυτά έντομα.

Αρχικά καλλιεργήθηκε και αγαπήθηκε από την Ασία και την Αμερική. Στην Ευρώπη άργησε λίγο να έρθει, κατέφθασε το 1688 από τη Βόρειο Αμερική.

Ιστορικά είναι συνυφασμένη με τις Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει, μάλιστα, δώσει και το παρατσούκλι «Πολιτεία της Μανόλιας» στον Μισισίπι και αποτελεί το επίσημο δέντρο και λουλούδι της Πολιτείας.

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία

 • Τα λουλούδια και τα μπουμπούκια της μανόλιας είναι βρώσιμα
 • Τα φύλλα της τρώγονται ή χρησιμοποιούνται για να παραχθεί ή για να αρωματιστεί τσάι
 • Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν τα λουλούδια της ως θεραπεία για τη βουλωμένη μύτη
 • Το ξύλο της χρησιμοποιείται στην κατασκευή επίπλων, διακόσμηση εσωτερικών χώρων και κατασκευή κανό
 • Στην κινέζικη ιατρική ο φλοιός του φυτού χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει την έλλειψη ενέργειας στον οργανισμό, το άγχος, τις αλλεργίες και τις στομαχικές διαταραχές
 • Από την άλλη οι Ιάπωνες φτιάχνουν ένα αφέψημα από το φλοιό της το οποίο θεωρείται ότι θεραπεύει κυριολεκτικά τα πάντα. Από ένα απλό κρυολόγημα μέχρι και την κατάθλιψη
 • Φαίνεται ότι οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες έχουν δίκιο, καθώς το εκχύλισμα από τον φλοιό, τα φύλλα, τα άνθη και τους βλαστούς της, έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, σπασμολυτικές, αντιαλλεργικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες
 • Το κερί με το οποίο είναι καλυμμένα τα φύλλα της, χρησιμοποιείται αντί σιλικόνης στα προϊόντα
 • Με την κατάλληλη επεξεργασία, μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται ως συστατικά στα αντιγυραντικά προϊόντα
 • Ανήκει στο top 10 των πιο δημοφιλών δέντρων στις ΗΠΑ
 • Ένα από τα είδη της, είναι το εθνικό λουλούδι της Βόρειας Κορέας

Εάν έχετε ένα σημείο που να λιάζεται και να προστατεύεται από τους ανέμους, φυτέψτε μια μανόλια. Δεν χρειάζεται σχεδόν τίποτα. Νεράκι και αγάπη. Ούτε καν κλάδεμα. Και σε λίγους μήνες θα φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικο στεφάνι από τα κλαδιά του. Εάν πάλι επιλέξετε να το φυτέψετε από σποράκι, θα πρέπει να κάνετε υπομονή τουλάχιστον 7 χρόνια για να ανθίσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.