Γιατί όλες μα όλες οι γάτες γυρνάνε στο: Ψιψιψιψιψι;

Γιατί όλες μα όλες οι γάτες γυρνάνε στο: Ψιψιψιψιψι;

Η γάτα έχει 32 μυς στα αυτιά της και παρολαυτά καταφέρνει να μας αγνοεί επιδεικτικά όσες φορές κι αν φωνάξουμε το όνομα της (το οποίο αναγνωρίζει) όταν δεν έχει όρεξη να κουνηθεί από τη θέση της. Τι είναι αυτό που την αναγκάζει να γυρνάει σε αυτό το μαγικό “ψιψιψι”;

sporos

words: Sporos

Μετράμε αυτή τη στιγμή δυο γάτες στο τσαρδί μου. Δεν είναι οι πρώτες που περάσανε από εδώ και είμαι σίγουρη ότι δεν θα είναι και οι τελευταίες. Κάθε γάτα που έχει περάσει από τη ζωή μου έχει τις παραξενιές της. Άλλη κυνήγαγε τα αλουμινόχαρτα, άλλη τα λαστιχάκια, σε άλλη άρεσε το μόνο το τρεχούμενο νερό και άλλη απλά δεν έτρωγε ψάρι. Άλλες γουργούριζαν, άλλες όχι, άλλες δαγκώνανε και άλλες “σπρώχνανε” με τα πίσω πόδια όταν παίζαμε. Άλλες νιαούριζαν και άλλες δεν βγάζανε κιχ, άλλες γύριζαν στο όνομα τους και άλλες σε αγνοούσαν επιδεικτικά. Δεν έχω γνωρίσει όμως ΠΟΤΕ ούτε ΜΙΑ γάτα που να μην γυρίζει στο: “Ψιψιψιψιψιψιψιψιψιψιψιψιψιψι”

Και ερχόμαστε να ρωτήσουμε, ΓΙΑΤΙ; Η γάτα έχει 32 μυς στα αυτιά της και παρολαυτά καταφέρνει να μας αγνοεί επιδεικτικά όσες φορές κι αν φωνάξουμε το όνομα της (το οποίο αναγνωρίζει) όταν δεν έχει όρεξη να κουνηθεί από τη θέση της. Τι είναι αυτό που την αναγκάζει να γυρνάει σε αυτό το μαγικό “ψιψιψι”;

Here pussy pussy

Πολλοί αναρωτιούνται στο διαδίκτυο γιατί οι γάτες γυρίζουν σε αυτό τον ήχο και από που βγήκε αυτός ο ήχος και αποτελεί κοινό τόπο για όλους εμάς αλλά και για τα συμπαθή τετράποδα. Κάποιοι λένε ότι η “λέξη” ξεκίνησε από τη φράση “Here Pussy Pussy” στα αγγλικά. Μάλιστα λέει σε ένα επεισόδιο του 1955 του “Tom and Jerry” βλέπουμε το Nibbles, να χρησιμοποιεί την φράση “Hey Pussy Pussy” για να τραβήξει την προσοχή του Tom.

Δεν ξέρουμε αν το γνωστό κάλεσμα προέρχεται από αυτή τη φράση, αλλά ακόμα κι αν ξεκινάει από εκεί, η συνταγή της επιτυχίας της βρίσκεται στο “σ”. Σύμφωνα με την Susanne Schötz καθηγήτρια γλωσσολογίας και συγγραφέα του βιβλίου: “The Secret Language of Cats”, υπάρχει ένα ηχητικό αποτύπωμα στο “ψιψιψιψι”, γιατί λειτουργεί σε μια συχνότητα πολύ υψηλότερη σε σχέση με ο,τι άλλο λέμε. Η γάτες ακούνε σε συχνότητες μέχρι και 86kHz, ενώ εμείς μονάχα 20kHz, οπότε είναι εξαιρετικά ευαίσθητες σε ήχους υψηλότερης συχνότητας.

Αιλουροειδές και αρπακτικό

Άλλοι αποδίδουν την προσοχή των γατιών στο “ψιψιψιψι” στο ότι θυμίζει αυτό το “κρουτσου κρούτσου” που κάνουν τα τρωκτικά, τα φτερά κάποιων εντόμων ή το τσιμπολόγημα των πουλιών πάνω σε ξερά φύλλα και αυτό είναι που τους τραβάει την προσοχή. Ακόμα κι αν το γατί σου έχει συνηθίσει να ακούει τον ήχο αυτόν από εσάς, δεν μπορεί να αντισταθεί στο ένστικτό του που του λέει να ρίξει μια ματιά για σιγουριά, όσο νυσταγμένο κι αν είναι, όσες φορές κι αν το έχεις φωνάξει έτσι την τελευταία μισή ώρα (!) Δεν μπορεί να αντισταθεί το γατί στην παραμικρή πιθανότητα αυτό που ακούει να είναι μια χοντρή μύγα, το οποίο για μια γάτα ξέρετε πολύ καλά ότι σημαίνει ξέφρενη διασκέδαση.

Μια άλλη δημοφιλής θεωρία λέει ότι το “ψιψιψι” θυμίζει το “χχχχχχιιι” που έκανε η μαμά τους όταν ήταν γατάκια για να τα προειδοποιήσει για κάποιον επικείμενο κίνδυνο. Έτσι έχουν εκπαιδευτεί όταν ακούνε αυτό τον ήχο να είναι σε ετοιμότητα και να επιστρέψουν κοντά στη μαμά τους όπου κι αν βρίσκονται. Αν θεωρήσουμε ότι οι γάτες μας βλέπουν σαν προστάτες τους και όχι το αντίστροφο (!), τότε όταν ακούνε αυτό τον ήχο, με βάση τα παραπάνω είναι λογικό να έρχονται κοντά μας.

Είναι διεθνής η λέξη;

Αν ισχύουν όλα τα παραπάνω, θα έπρεπε το κάλεσμα να είναι ίδιο σε όλες τις χώρες και άρα σε όλες τις γάτες, ημεδαπές και μη. Για να είμαι ειλικρινής δεν θυμάμαι αν προσπάθησα να προσεγγίσω κάποια γάτα στο εξωτερικό με τον αγαπημένο μου τρόπο και πως αντέδρασε. Κατόπιν εκτενούς αναζήτησης στο διαδίκτυο ανακάλυψα ότι, κι όμως υπάρχουν πολλοί τρόποι να φωνάξεις ένα γατί και είναι σε σχεδόν σε κάθε χώρα άλλος. Μεταξύ μας κάποια από αυτά μου φάνηκαν καταδικασμένα να αποτύχουν, αλλά για να είμαι δίκαιη τα παραθέτω όλα στο παρακάτω βίντεο:

Αν δεν σας φτάνουν αυτά εδώ θα βρείτε περισσότερα και αν ξέρετε κάποιο ακόμη έχετε φυσικά το ελεύθερο να σχολιάσετε κάτω από το άρθράκι.

Ναι, αλλά ποιο επιφώνημα είναι ο νικητής;

Το πλήθος χιουμοριστικών σχολιασμών σε memes κλπ για την αντίδραση των γατιών στο “ψιψιψι” νομίζω μιλάει από μόνο του, για την ακρίβεια το άρθρο αυτό γράφτηκε αντλώντας την έμπνευση από το συγκεκριμένο tweet και (όχι για να το υπερηφανευτούμε) από κάτω 40 χιλιάδες άνθρωποι καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται.

Για να δούμε μερικά ακόμη που βρήκαμε εδώ:

Εν κατακλείδι

Επιστημονική απάντηση σε σχέση με το ερώτημα που θέσαμε δεν υπάρχει, οπότε το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαλέξουμε την θεωρία που για εμάς είναι πιο λογική ή να θεωρήσουμε ότι εν τέλει πρόκειται για έναν συνδυασμό όλων των παραπάνω. Για όλες τις παραπάνω ωστόσο θεωρίες η συλλογιστική ξεκινάει από το ότι η αντίδραση των γατιών ξεκινάει από κάποια εγγενή χαρακτηριστικά και ένστικτα ή τη βασική εκπαίδευση που λάβανε από τη μαμά τους.

Αν όμως τα πράγματα γίνανε ανάποδα; Αν εμείς από γενιά σε γενιά εκπαιδεύουμε τα γατιά μας να ακούνε στο “ψιψιψι”; Στην τελική πως σκέφτηκες να φωνάξεις την πρώτη σου γάτα με αυτό τον τρόπο, παλιααα παλιά, όταν ακόμα είχατε το ίδιο ύψος με αυτήν; Θα σου πω εγώ: η μάνα σου είπε κανε “ψιψιψι” στο γατάκι για να έρθει να το χαϊδέψεις. Σωστά; Έτσι ο μικρός σου φίλος έμαθε ότι όταν ακούει αυτό τον ήχο κάτι καλό τον περιμένει. Εμένα μου αρέσει να σκέφτομαι, ακόμα κι αν δεν έχει καμία απολύτως λογική, ότι ίσως και τα γατιά εν τέλει έχουν κάποιου είδους “βασική εκπαίδευση” που περνάνε και ανάμεσα στο τρίψιμο στα πόδια μας, το πρωινό ξύπνημα με μπουνιές και δαγκώματα και το “μισούμε το νερό”, μαθαίνουν και το “γυρίζουμε πάντα στο ψιψιψι”.


Εμείς για την ώρα είμαστε ευγνώμονες που έχουμε έστω ένα τρόπο να τραβήξουμε την προσοχή των τριχωτών μας φίλων την κρίσιμη ώρα που λιώνουμε για λίγο γουργουρητό και ένα χάδι και αυτό αρκεί…


One thought on “Γιατί όλες μα όλες οι γάτες γυρνάνε στο: Ψιψιψιψιψι;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.